Genbrugsindekset 2023: Fem interessante trends i genbrugsverdenen

Genbrugsindekset 2023: Fem interessante trends i genbrugsverdenen

 Genbrugsindekset 2023: Fem spændende genbrugstrends

 

Danmarks voksende begejstring for genbrug: Indsigt fra Genbrugsindekset 2023

Genbrugsgaver, genbrugt genbrug og krisetider; danskerne er vilde med genbrug! Det viser en ny undersøgelse, udarbejdet af DBA, i hvert fald. Genbrugsindekset 2023 er en omfattende årlig undersøgelse, der giver et godt indblik i Danmarks genbrugsvaner og holdninger, og her hos Røde Kors, har vi lyst til at dele nogle spændende indsigter fra rapporten med vores læsere. Og én ting der er helt sikkert: genbrugstøj, genbrugsmøbler og alt andet brugt er blevet endnu mere populært end det har været de tidligere år.

Undersøgelsen viser faktisk, at hele   80%   af alle danskere, har købt og/eller solgt genbrug de seneste 12 måneder. Sammenligner man dette med sølle   63%   tilbage i 2016, så er det tydeligt at genbrug er IN! Og mens de traditionelle genbrugsbutikker stadig er vældig populære, så er der faktisk flere af genbrugsdanskerne der shopper genbrug på online handelspladser, såsom   vores egen webshop. Men man går heller aldrig galt med en hyggelig tur i en lokal genbrugsbutik. Og følelsen af at smide en stor pose tøj i en     Røde Kors container, og vide man har gjort en god gerning, er svær at overgå. For mit eget vedkommende, ser jeg containerne som en gylden mulighed for at skille mig af med mit uønskede tøj, og give det et nyt liv andetsteds.

Udforsk  flere af de spændende statistikker fra     Genbrugsindekset 2023

At shoppe genbrug er en god idé. Det er ikke blot rart for pengepungen, men for hvert køb man foretager sig, gør man en forskel for vores kære planet. For hvert genbrugsmøbel du køber gennem vores webshop, sparer du 35 kg. CO2e, for eksempel. Og som en bonus, så kan man som genbrugsshopper, få en helt unik stil! Om det er boligtilbehør eller tøj man køber, så er der typisk kun ét stk. at finde, så det gælder om at finde de bedste fund før en anden gør det!

 

Malerier fra en røde kors genbrugsbutik

 1. Opdragelse med omtanke: Børnefamilier prioriterer genbrug

Forældre med hjemmeboende børn har en travl hverdag. Men det holder dem ikke tilbage for at købe genbrug, både til dem selv, men især til deres børn. Tal fra Genbrugsindekset viser, at 9 ud af 10 forældre har handlet secondhand de sidste 12 måneder. Det er især legetøj der bliver købt brugt, og kort efter kommer børnetøj og møbler til børneværelset. Hos Røde Kors får vi ofte doneret børnetøj og legetøj, som leder efter deres næste ejer.

Børnefamilierne sætter genbrug højt på dagsordenen, og det er der flere grunde til. De er gode til at videresælge det genbrug de har købt, hvilket nok skyldes at legetøj og tøj til børn hurtigt skal skiftes ud igen. Der er penge at tjene, og netop pengene er en stor motivationsfaktor hos forældrene. Det er samtidigt også vigtigt for dem, at deres børn lærer om genbrug, og vigtigheden i at købe brugte ting og sager. Undersøgelsen fra DBA viser, at 59% har gjort en aktiv indsats for at undervise deres børn i genbrug.

44% af disse børnefamilier bliver også motiveret af at bidrage positivt til klimaet, når de handler brugt. Dette er sandsynligvis forbundet med ønsket om at forberede deres børn på en fremtid, hvor genbrug spiller en større rolle.

"Børnefamilier er - foruden unge - de mest flittige på genbrugsmarkedet. Det handler i høj grad om, at børn på kort tid vokser fra deres tøj og legetøj, og derfor er der meget at sælge ud af fra forældrene. Samtidig er det dyrt at have børn med alt det udstyr, der følger med opgaven som forældre. Derfor er det lokkende for mange børneforældre at gå på genbrugsmarkedet. Vi kan også se, at børnefamilier er væsentlige mere flittige til at prutte om prisen end os andre," fortæller Julie Schoen, presseansvarlig for DBA.

Det tyder på, at det at handle genbrug gradvist bliver en integreret del af dansk børneopdragelse. Hvis denne tendens fortsætter, går vi en lys fremtid i møde.

Tilbehør og legetøj til børn fra en røde kors genbrugsbutik

2. Fra sparegris til grøn pioner: De unges genbrugsrevolution

Ligesom børnefamilierne, er de unge danskere også helt vilde med at handle secondhand. Det er faktisk de unge mellem 18 og 30 år, der handler allermest genbrug i hele landet. For bare otte år siden, var det de 31-45-årige, der var i fronten, hvor 71% havde købt genbrug de seneste 12 måneder. Men i dag er det ungdommen der fører, hvor 90% af dem har handlet genbrug det sidste år, viser Genbrugsindekset.

Jeg tror der er mange årsager til at unge har et stort forbrug af genbrugsvarer. Som studerende, ved jeg at økonomien ikke altid lige slår til. Da jeg flyttede hjemmefra, købte jeg en masse brugte møbler, da de var en del billigere. Funktionaliteten er altid den samme, også kan man godt se bort fra et par ridser, hvis man sparer 500 kr.

"Det, som er lidt pudsigt ved, at de unge er så flittige til både at købe og sælge brugt i forhold til resten af danskerne, er, at salgspotentialet hos de unge burde være mindre. Vi ved nemlig, at en dansker mellem 16-25 år ville kunne tjene 6.859 kr., hvis de hver især i gennemsnit solgte ud af de ting, de ikke bruger mere i hjemmet, mens gennemsnittet, når man inkluderer hele befolkningen, er på omkring 13.000 kr. Så de unge har færre ting at sælge, og alligevel er det de unge, hvor vi ser, at der er størst tilslutning til at sælge," fortæller Julie Schoen.

Én ting er sikker, og det er at genbrug er blevet en del af de unges liv. Det er trendy at gå i vintage tøj, og så er der kommet mere fokus på at man gør en god gerning for klimaet. What’s not to like?

3. Danskere vælger bæredygtighed gennem secondhand

Der har altid været mange årsager til at købe genbrug, og det at skænke miljøet en tanke med sit køb, er ikke nyt. Danskernes motiver for at købe secondhand har dog ændret sig over de seneste år. Læser man videre i Genbrugsindekset, afslører det, at der i 2019 var 48%, der mente at gode genbrugsvaner, er vigtigt for et bæredygtig samfund. Men i dag ligger det tal på 63%. Noget af en stigning, hva?

Samtidigt er 38% af genbrugsdanskerne drevet af, at de gør noget godt for klimaet, når de køber genbrug. Et tal, hvilket også er stigende sammenlignet med forrige år. Det er især kvinderne der motiveres af at gøre noget godt for vores klode; 32% af dem nævner at de shopper genbrug, for at tænke på klimaet.

Men uanset hvad årsagen er for at man handler secondhand, så er det selvfølgelig godt for klimaet. Det er dejligt at se en udvikling i bæredygtighed som motivationsfaktor for mange genbrugsshoppere. For hvert lille stykke genbrugstøj man køber, gør man en forskel. Så det er bare med at komme i gang med at shoppe!

Er du i tvivl om hvordan du får mest muligt ud af dit genbrugstøj? Så læs vores guide om hvordan man styler sit genbrugstøj.

To bannere med information om bæredygtighed ved genbrug

4. Danmark drejer mod genbrug i økonomisk uro

Da Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, udløste det en kædereaktion, der også kunne mærkes i Danmark. Energipriserne steg i hele Europa, og økonomien begyndte at fylde mere i danskernes hverdag. De tidligere budgetter rækker ikke lige så langt mere, og danskerne er i dag nødsaget til at tænke en ekstra gang inden de hiver pungen op af lommen.

Tallene fra DBA viser, at den stigende inflation har betydet, at 43% af danskerne forventer at de vil reducere privatforbruget på baggrund af den økonomiske udvikling. Heraf er der 28% der forventer at købe mere genbrug, af samme årsag. Der hvor genbrugsdanskerne regner med at spare mest, er netop tøj, hvor 59% forventer at reducere deres forbrug. Derfor er vi ved Røde Kors utrolig glade for de mange donationer vi modtager, så vi kan tilbyde genbrugstøj til danskere hele landet rundt, både i de lokale butikker, og her på vores webshop.

Inflationen har også medført, at danskerne nu videresælger deres genbrugsvarer. Genbrugt genbrug er blevet en trend, og det hænger nok sammen med at man kan spare endnu flere penge. Jeg, som ikke er den største genbrugsshopper, planlægger også af sælge nogle af mine studiebøger, som jeg købte brugt for snart to år siden. Det ligner, at genbrugt genbrug bliver en fast del af danskernes hverdag, helt naturligt.

Heldigvis er det ikke kun kortsigtet at danskerne køber genbrug. For det første ligner det ikke at energipriserne reduceres igen, og for det andet, så det øgede klimafokus en stor motivation for at handle genbrug.

Stadig ikke overbevist til at købe secondhand? Så se vores fire grunde til, at du skal købe genbrug.

Selvforsyningens opstigning

I forbindelse med energikrisen, er efterspørgslen på brændsel eksploderet, afslører genbrugsindekset. Danskerne forsøger at spare penge, ved at løse energikrisen på egen hånd; ved at købe træpiller, brænde og generatorer. Hvis man kigger på Google Trends, er netop disse tre eksploderet i trafik, især i August 2022.

Danskerne køber også brændekløvere og brændeovne til deres brænde, brugt. Så sparer de penge på at købe fra ny, og sparer penge ved at selv opvarme hjemmet. Win-win.

5. Genbrugsgaver er en trend på fremmarch

Det er måske ikke alle der har lyst til at modtage en gave, der tidligere har været i brug. Eller det tror man i hvert fald. I virkeligheden viser statistikker fra genbrugsindekset, at hele 73% af folk gerne vil modtage en genbrugsgave eller i det mindste ikke har noget imod det. At give en brugt gave kan måske virke mindre betydningsfuldt for nogle, men i virkeligheden er genbrugsgaver unikke og ønskelige blandt danskerne.

I 2023 overvejede 52% at give en genbrugsgave, en stigning fra 42% i 2022 og kun 28% i 2017. Der er dog stadig nogle hindringer for at give brugte gaver. Undersøgelsen nævner bl.a., at modtageren kan finde det svært at bytte gaven, man ønsker måske at holde sig til ønskelisten, og giveren kan være nervøs for, at modtageren ikke vil sætte pris på en brugt gave.

"Det er pudsigt, at forskellen på, hvor mange der kunne finde på at give en brugt gave, kontra hvor mange der ikke selv ville have noget imod at modtage en brugt gave, er så stor. Det fortæller mig, at der skal forventningsafstemmes blandt danskerne. For man tør tydeligvis ikke i så høj grad give en brugt gave, men man har ikke selv noget imod at modtage. Så man stoler ikke på, at ens omgangskreds er lige så  åbne for genbrugsgaver som én selv. Men noget tyder jo på, at din nabo, veninde og moster også har det helt fint med at åbne en pakke til jul, fødselsdag eller bryllup, der er købt brugt.

Vi ved, at fødselsdage er den begivenhed, hvor du har størst chance for at få en brugt gave. Julegaven er den gave, som næstflest har givet i brugt tilstand, mens bryllupsgaven, dåbsgaven og gaven, du giver til en konfirmation sjældent har været anskaffet på brugtmarkedet," fortæller Julie Schoen.

Så  lad ikke  dine bekymringer holde dig tilbage, hvis du overvejer at give en brugt gave til en af dine nærmeste! Som nævnt tidligere, har hele 73% af danskerne intet imod at modtage en genbrugsgave. Sørg bare for, at kvaliteten af produktet er i orden, så modtageren ikke bliver skuffet over en gave med manglende knapper eller en defekt søm.

Boligtilbehør hitter

Danskerne køber alle mulige genbrugsgaver, men det er især boligtilbehør, der er populært. Dette inkluderer sandsynligvis pyntegenstande, da de ofte er i perfekt stand og ikke har været "brugt" i traditionel forstand.

Genbrugsindekset viser, at vi primært giver genbrugsgaver til vores søskende, efterfulgt af tætte venner og veninder. Motiverne varierer, da kvinder ofte gør det for miljøets skyld og for at spare penge, mens mænd ønsker at give en gave med en unik historie. Nogle gange køber folk genbrugsgaver, fordi det, de ønsker at give, kun er tilgængeligt som brugt.

Der er mange fordele og grunde til at vælge genbrugsgaver, og det er absolut ikke en uværdig gestus. Hvis du har overvejet at give en genbrugsgave til en af dine nærmeste, behøver du ikke bekymre dig om, hvorvidt de vil sætte pris på den. Chancerne er, at det vil de. Men hvis du er usikker, kan det være en god idé at diskutere forventningerne inden dit køb.

Pyntepuder fra en røde kors genbrugsbutik

Konklusion: Køb genbrug

Genbrugsindekset 2023 har tydeligt vist, at genbrug er blevet en fast del af danskernes hverdag, med en stærk tendens mod bæredygtighed og økonomisk fornuft. Uanset om det er for at spare penge, gøre en god gerning for miljøet, eller for at finde unikke fund, så er danskerne mere end nogensinde engagerede i genbrug. Fra børnefamilier til unge voksne, genbrugsbevægelsen vokser, og det er et klart tegn på, at secondhand ikke kun er her for at blive, men også bliver mere populært som tiden går.

Så hvad venter du på? Spring ud i genbrugsuniverset, og lad os sammen gøre en forskel for vores planet og pengepung. Der er noget helt specielt ved at finde det perfekte genbrugsfund, så lad jagten begynde!

Om forfatteren

Mit navn er Noah, og jeg er praktikant i webshoppen, ved Røde Kors, og jeg studerer markedsføringsøkonom på VIA University. Genbrug er ikke noget der normalt har fyldt på min dagsorden, men efter jeg er startet i praktik, er det gået op for mig hvor vigtigt det er, og hvordan det faktisk allerede har været en aktiv del af mit liv. Genbrugsindekset er en årlig repræsentativ undersøgelse udarbejdet af DBA, og jeg har dykket ned i 2023-udgaven, for at identificere fem spændende trends i genbrugsbranchen. Læs med!

← Forrige indlæg Næste indlæg →